Connect with us

financieel

Rijbewijs halen wordt volgend jaar flink duurder

Sommige producten en diensten zijn er naar aanleiding van de coronapandemie niet goedkoper op geworden. Volgend jaar zal ook het halen van je rijbewijs flink duurder worden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) maakte de nieuwe tarieven bekend op hun website. De prijzen stijgen gemiddeld met 5,8 procent.

Geraakt door corona

Het CBR lichtte de prijsstijging toe: “Net als veel organisaties in Nederland wordt het CBR geraakt door de uitbraak van het coronavirus. De corona-pandemie zorgt voor extra kosten om de dienstverlening veilig te kunnen voortzetten.”

Ze vervolgen: “Daarnaast stijgen de kosten voor inkopen, sociale lasten en pensioenen en zijn verbeteringen nodig in IT en huisvesting om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden. Om de impact van al deze ontwikkelingen op te vangen, zijn de tarieven voor het komend jaar verhoogd.”

Wikimedia Commons – Auto van de rijschool.

Voor het halen van een theorie-examen gaan de kosten omhoog van 34,50 euro naar 37 euro. Het praktijkexamen voor een personenwagen kost nu 112,75 euro, maar vanaf 2021 zal dat 120 euro gaan kosten.

Het CBR liep eerder dit jaar een forse achterstand op als gevolg van de coronapandemie. Meer dan 300.000 theorie- en praktijkexamens zijn uitgesteld. Daardoor ontstond een wachttijd van drie maanden alvorens de examen opnieuw van start konden gaan.

financieel

Vier makkers kopen vliegtuigtickets om samen biertje te kunnen drinken op luchthaven

Vrienden kopen vliegtuigtickets om op café te kunnen gaan.

Blijkbaar hadden vier goede vrienden uit Dublin zoveel zin om samen in een kroeg een biertje te drinken, dat ze tot extreme lengtes gingen.

Alle pubs in Dublin zijn vanwege corona gesloten tot 1 december. Alleen in de luchthaven van Dublin is de horeca nog open. Daarom kochten de vrienden vliegtuigtickets van 9,99 euro per stuk. Ze checkten in, passeerden door de security en gingen meteen naar de bar voor een biertje. Maar er was nog een hinderpaal: eerst moesten ze verplicht een maaltijd van negen euro bestellen. Deze regel is in het voorjaar ingevoerd om te vermijden dat mensen van de ene bar naar de andere zouden gaan. De vrienden hadden niet de minste intentie om op vliegreis te vertrekken.

Duur biertje

Bij Dublin Airport waren ze not amused. Ze becijferden dat het viertal eerst 75,96 aan eten en vliegtuigtickets moest uitgeven voordat ze hun biertje konden drinken. De directie vreest dat anderen deze actie zouden kunnen herhalen.

Een woordvoerder legde uit dat het perfect mogelijk is om de luchthaven te verlaten zonder daadwerkelijk op een vliegtuig te stappen. Het is overigens ook goed mogelijk dat het vliegtuig waarvoor de vier vrienden tickets hadden door hun schuld vertraging heeft opgelopen.

Doorgaan met lezen

financieel

McDonald’s gaat vegan: maak kennis met de McPlant

McDonald's lanceert McPlant

McDonald’s kondigde aan dat ze zelf vleesvervangers gaan maken. Het gaat onder andere om vleesimitaties van vlees en kip voor de ontbijtbroodjes. De nieuwe lijn producten kreeg toepasselijk de naam McPlant.

De vegan burgers komen vanaf 2021 in enkele landen op de markt. Het is nog niet duidelijk of Nederland hier ook bij is. De Amerikaanse fastfoodketen gaat de vleesvervangers zelf produceren. Dat leidde overigens tot een koersval van Beyond Meat.

Handel Beyond Meat-aandeel stilgelegd

McDonald’s was de gedroomde klant voor fabrikanten van vleesvervangers. De producten van Beyond Meat zijn in Nederland te verkrijgen bij meerdere restaurants zoals de Vegan Junk Food Bar en Canibale Royale. Burger King doet voor de vegan Whopper een beroep op concurrent Impossible Foods.

Vanwege de grote schommelingen werd de handel in de Beyond Meat-aandelen zelfs even stilgelegd. Op de beurs in New York zakte het aandeel tot 7,5 procent.

Doorgaan met lezen

financieel

Zó groot is het vermogen van de Oranjes in 2020

Willem-Alexander en Máxima

We weten vrijwel alles over het doen en laten van de koninklijke familie. Maar wanneer het over geld gaat, houden ze de lippen stijf op elkaar. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, maar het maakt ons alleen nog maar meer nieuwsgierig naar hun vermogen! Quote500 lichtte gelukkig een tipje van de sluier met een nieuwe schatting.

Het zakenblad Quote komt ieder jaar met een lijst van de 500 rijkste Nederlanders. Het is uiteraard niet eenvoudig om het vermogen van de Oranjes te schatten. Quote benadrukt dat hun schatting aan de voorzichtige kant is. Het vermogen van de familie Van Oranje-Nassau bedraagt in 2020 om en bij de 1,1 miljard euro.

Prettige vooruitzichten

En volgend jaar worden ze alleen nog maar rijker: in 2021 krijgen de koning en de koningin immers 5% meer salaris. Dat bleek uit de Miljoenennota op Prinsjesdag. Amalia mag binnenkort ook graaien uit de schatkist. Vanaf het jaar waarin ze 18 kaarsjes mag uitblazen, mag ze rekenen op 1,6 miljoen euro per jaar!

Doorgaan met lezen

Trending