Connect with us

gezondheid

Last van haaruitval? Dan moet je deze voedingsmiddelen eten

Bij de ene zitten de genen al wat beter mee dan bij de andere, maar vroeg of laat krijg je er toch mee te maken: haaruitval. Het begint met de ‘startbanen’ op het voorhoofd en daarna is ook je kruin aan de beurt. De kale plekken zijn vanaf een bepaalde leeftijd bij heel wat mensen gewoon onvermijdelijk.

Er zijn gelukkig enkele voedingsmiddelen die helpen om haaruitval tegen te gaan. Een haartransplantatie is natuurlijk een heel drastische ingreep. Daarom hebben we enkele voedingstips die je zeker met overwegen wanneer je last hebt van haaruitval.

Honing

Honing is niet alleen waanzinnig lekker, het helpt ook tegen haaruitval. Tijdens een onderzoek masseerden de proefpersonen vier weken lang een mengeling van 10 procent water en 90 procent honing op hun hoofdhuid. Aan het einde van het onderzoek bleek dat die proefpersonen minder last hadden van haaruitval.

Oesters

Van oesters wordt altijd gezegd dat het goed is om je libido te stimuleren. Maar nu blijkt het ook nog eens te helpen voor de stimulatie van je haar! Er bestaat zelfs onderzoek over. Onderzoekers vergeleken 50 personen met een volle bos haar en 50 personen die last hebben van haaruitval. De mensen met haaruitval hadden een lager zinkgehalte in hun lichaam. En dat is precies wat oesters in overvloed hebben!

Spinazie

Spinazie zit boordevol vitamine D2 en ijzer. Het zijn precies die stoffen waar mensen met haaruitval vaak een tekort aan hebben. In spinazie zit ook veel vitamine C en dat zorgt er dan weer voor dat de ijzer in spinazie beter door het lichaam wordt opgenomen.

Zalm

Je haar is opgebouwd uit eiwitten. Deze eiwitten zijn cruciaal voor de aanmaak van keratine, een belangrijke bouwsteen van haar. Het is geen geheim dat zalm veel Omega-3-vetzuren en eiwitten bevat. Die stoffen houden je haar gezond. Het prachtige van zalm is dat ze boordevol gezonde vetten zitten en dat is essentieel voor een gezond dieet.

Noten

Omega 3 en omega 6 zouden heel goed zijn om de haargroei te bevorderen. Daarom zijn deze stoffen naar verluidt ook goed tegen haaruitval. Ook van antioxidanten wordt gezegd dat ze hetzelfde effect hebben. In zaden en noten, zoals lijnzaad en walnoten, zitten heel veel van die stoffen. Zonnebloem- en sesamolie helpt ook!

 

Olie

Goede olie uit kokos, pompoenzaad en rozemarijn is naar het schijnt eveneens goed om haaruitval te bestrijden. Ook daar bestaat onderzoek over. Een groep mannen kreeg 24 weken lang pompoenzaadolie voorgeschoteld. De andere groep kreeg niets. Het bijzondere is dat de haargroei bij de mannen die de olie toegediend kregen met 40 procent vermeerderd was. Kokosolie beschermt de eiwitten in je haardos en ook rozemarijn heeft vergelijkbare effecten.

gezondheid

‘Slapen naast een snurker heeft impact op je levensverwachting’

Snurken is niet bepaald gezellig en dan drukken we ons nog zacht uit. Als jij een snurker in huis hebt, weet je perfect wat we bedoelen. Slapeloze nachten en jammer genoeg zullen de resultaten van deze studie je er niet vrolijker op maken.

Onderzoekers in Canada onderwierpen het onderwerp aan een grondige studie. De vorsers achterhaalden dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen snurken en een mindere levensverwachting van hun partners.

Wetenschappers van de Queen’s University in Canada bestudeerden maandenlang de reacties van honderden mensen op lawaai tijdens het slapen.

Canadese wetenschappers ontdekten dat slapen naast een snurker een impact heeft op je levensverwachting.

Ze waren vooral geïnteresseerd in de eventuele lichamelijke effecten, maar ook in de mogelijke psychologische consequenties. En hun conclusie was best ontnuchterend. Hun onderzoeken toonden aan dat zowel de fysieke als de mentale gezondheid van mensen die slapen met een snurker, achteruitgaat. De kwalijke gevolgen werden vastgesteld op het gebied van de gezondheid van de deelnemers aan de studie.

Negatieve gevolgen van snurken

De studie ontdekte in het bijzonder dat slapen met een snurker een impact heeft op ons gehoor en ook het risico op hartaandoeningen zou verhogen. Dat heeft alles te maken met de blootstelling aan geluidsoverlast tijdens het slapen. Verhoogde stress en angst zijn andere negatieve gevolgen van slapen met iemand die snurkt.

Slaap jij met een snurker? Deel dit bericht dan met je partner! Dit is nog een reden om iets te doen aan snurken!

Doorgaan met lezen

gezondheid

Weinig mensen weten het: welke auto moet eerst bewegen om dit op te lossen?

Soms hebben we gewoon een pauze nodig van onze routines, huishoudelijke taken en verplichtingen. Het maakt onze geest vrij en zo kunnen we onze batterijen weer even opladen. Een geweldige manier om dat te doen zijn breinkrakers. Ze zijn er in alle mogelijke vormen: raadsels, kruiswoordpuzzels, sudoku’s en andere puzzels. Vandaag hebben we een ander soort raadsel voor jullie.

Deze puzzel, die we eerder zagen op Bright Side, is niet gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk.

Welke auto moet eerst bewegen?

Een goede puzzel kunnen oplossen, geeft een verlossend gevoel. En het is ook leuk om je vrienden uit te dagen, zeker tijdens een pandemie.

Op dit plaatje zien we een verkeersknoop op een kruispunt. Maar slechts één auto moet bewegen om de opstopping te ontwarren. De andere auto’s kunnen dan probleemloos hun weg vervolgen. Maar slechts weinig mensen hebben het van de eerste keer goed.

De vraag is dus of jij weet welke auto eerst moet bewegen?

Welke auto moet eerst bewegen?

Denk rustig na en maak het jezelf niet te moeilijk.

Heb je het goede antwoord gevonden? Zo ja, heb je het er voortreffelijk vanaf gebracht. Maar ben je wel helemaal zeker?

Wij moesten toch even nadenken voor we 100% zeker waren. Ben je klaar voor het goede antwoord?

Het antwoord is auto nummer 3 (door achteruit te rijden). Dan kunnen de andere auto’s hun weg vervolgen!

Doorgaan met lezen

gezondheid

Dokters amputeren arm van man na eten lievelingsgerechtje

Het is altijd leuk en spannend om voedsel uit andere werelddelen te proeven. Er zijn zoveel verschillende gerechten, kruiden en smaken, en van sommige wisten we zelfs geeneens dat ze bestonden. De laatste jaren is ook sushi ontzettend populair in onze contreien. Iedereen komt aan zijn trekken: er is Japanse omelet, rauwe groentjes en vis. Voor een 71-jarige Koreaan kostte een bordje sushi hem echter bijna het leven.

De man raakte door de maaltijd geïnfecteerd met een nare bacterie. De complicaties waren zo ernstig dat zijn hand en een deel van zijn arm geamputeerd moesten worden. Zijn geval kwam aan bod in het New England Journal of Medicine.

Bordje sushi.

Slecht bereide sushi

De arme man had sushi gegeten die niet goed klaargemaakt was. Kort nadat hij ervan gegeten had, kreeg de Koreaan wonden en blaren op zijn arm en hand.

Twaalf uur later was zijn linkerhand zo zwaar opgezwollen, dat het vloeistof begon te lekken. Hij kreeg ondraaglijke pijn. De man leed al aan hypertensie en diabetes type 2. Volgens CNN kreeg hij ook behandelingen voor nieraandoeningen.

De 71-jarige werd naar het ziekenhuis gebracht en de dokters beseften onmiddellijk dat er iets serieus aan de hand was. Ze onderzochten hem meteen en ze zagen dat een grote holte in zijn linkerhand gevuld was met bloed.

New England Journal of Medicine – de opgezwollen hand van de Koreaan.

Bacteriële infectie

Tijdens het onderzoek verklaarde de man dat hij sushi had gegeten. Daarna ontdekten de dokters dat hij een lelijke bacteriële infectie had opgelopen. De man was besmet met Vibrio vulnificus. Dit is een bacterie die het hele lichaam kan infecteren na het eten van rauwe vis of schaaldieren. Het kan zich ook manifesteren wanneer een open wond met geïnfecteerd water in aanraking komt.

De dokters deden er alles aan om de zwellingen te verminderen en zoveel mogelijk aangetast weefsel weg te nemen. Dat mocht helaas niet baten. Uiteindelijk hadden de dokters geen andere keuze dan zijn linker onderarm te amputeren.

De auteurs van het onderzoek gaven nog mee dat hij na de operatie goed herstelde en naar huis mocht.

Uiteraard moeten we niet stoppen met eten van sushi. Het is vooral belangrijk dat het goed en in hygiënische omstandigheden wordt klaargemaakt. Dat is bij ons doorgaans geen probleem, maar in andere werelddelen ligt dat soms anders.

Doorgaan met lezen

Trending