Connect with us

gezondheid

7 huishoudelijke middeltjes die je deze winter helpen tegen bronchitis

Alsof we nog niet genoeg hebben om ons zorgen over te maken op medisch gebied, wordt met het koudere weer voor de deur ook de kans op verkoudheden en hoesten weer groter.

Met de winter in aantocht zijn onze luchtwegen meer vatbaar voor ademhalingskwalen zoals bronchitis. Bij bronchitis raakt het weefsel van de luchtwegen, die de lucht naar en vanuit onze longen dragen, ontstoken.

Bronchitislijders hoesten vaak slijm op en andere symptomen zijn: kortademigheid, milde korts en een beklemmend gevoel op de borst.

Het is belangrijk dat patiënten uit de buurt blijven van substanties zoals rook, chemische dampen, stof en luchtvervuiling.

De virale aandoening van de luchtwegen kan soms zwaar en zelfs levensbedreigend zijn, maar met deze simpele behandelingen kunnen ze thuis behandeld worden om de symptomen een beetje te verzachten. Let wel: wanneer je bronchitis hebt, is het altijd raadzaam om een dokter te raadplegen.

  1. Rusten

Je lichaam heeft zo z’n eigen manier om je te zeggen wanneer je moet rusten en wanneer je ziek bent, is dat ook het beste wat je kunt doen.

  1. Vloeistoffen

We weten allemaal dat we elke dag 8 tot 12 glazen zouden moeten drinken, maar voor mensen met bronchitis is veel vloeistof drinken cruciaal om de slijmen te lossen. Drankjes zoals fruitsappen, kruidenthee en lichte soepen zijn ook ideaal.

  1. Zout water

Gorgelen met zout water kan helpen om van slijmen af te raken die opborrelen tijdens het hoesten. Het is raadzaam om verschillende keren per dag te gorgelen en het daarna telkens uit te spugen.

  1. Honing

Voeg 1 theelepel van deze zoete lekkernij toe aan warme thee of citroensap om de hoest te kalmeren. Het smaakt niet alleen goed, maar het is ook voortreffelijk voor de keel.

  1. Oregano-olie

Deze krachtige olie wordt ook wel eens een ‘natuurlijk antiseptisch middel genoemd’, omdat het kan helpen tegen een rommelige maag, tandpijn en zelfs voetschimmel. Het is ook nuttig om bronchitis te verlichten. Enkele druppeltjes in de mond kunnen je hoest een beetje verzachten.

  1. Eucalyptusolie

De helende eigenschappen van deze olie geven niet alleen je immuunsysteem een boost en hebben anti-inflammatoire eigenschappen, maar verzachten ook je hoest. Voeg enkele druppeltjes toe aan heet water en inhaleer de stoom.

  1. Look

Deze superfood is zowel antiviraal als een natuurlijk antibioticum. Resultaten van een studie van 2016 tonen aan dat look effectief werkt tegen de groei van het besmettelijke bronchitisvirus. Als je de smaak maar niets vindt, kan je het ook in capsules nemen.

gezondheid

‘Slapen naast een snurker heeft impact op je levensverwachting’

Snurken is niet bepaald gezellig en dan drukken we ons nog zacht uit. Als jij een snurker in huis hebt, weet je perfect wat we bedoelen. Slapeloze nachten en jammer genoeg zullen de resultaten van deze studie je er niet vrolijker op maken.

Onderzoekers in Canada onderwierpen het onderwerp aan een grondige studie. De vorsers achterhaalden dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen snurken en een mindere levensverwachting van hun partners.

Wetenschappers van de Queen’s University in Canada bestudeerden maandenlang de reacties van honderden mensen op lawaai tijdens het slapen.

Canadese wetenschappers ontdekten dat slapen naast een snurker een impact heeft op je levensverwachting.

Ze waren vooral geïnteresseerd in de eventuele lichamelijke effecten, maar ook in de mogelijke psychologische consequenties. En hun conclusie was best ontnuchterend. Hun onderzoeken toonden aan dat zowel de fysieke als de mentale gezondheid van mensen die slapen met een snurker, achteruitgaat. De kwalijke gevolgen werden vastgesteld op het gebied van de gezondheid van de deelnemers aan de studie.

Negatieve gevolgen van snurken

De studie ontdekte in het bijzonder dat slapen met een snurker een impact heeft op ons gehoor en ook het risico op hartaandoeningen zou verhogen. Dat heeft alles te maken met de blootstelling aan geluidsoverlast tijdens het slapen. Verhoogde stress en angst zijn andere negatieve gevolgen van slapen met iemand die snurkt.

Slaap jij met een snurker? Deel dit bericht dan met je partner! Dit is nog een reden om iets te doen aan snurken!

Doorgaan met lezen

gezondheid

Weinig mensen weten het: welke auto moet eerst bewegen om dit op te lossen?

Soms hebben we gewoon een pauze nodig van onze routines, huishoudelijke taken en verplichtingen. Het maakt onze geest vrij en zo kunnen we onze batterijen weer even opladen. Een geweldige manier om dat te doen zijn breinkrakers. Ze zijn er in alle mogelijke vormen: raadsels, kruiswoordpuzzels, sudoku’s en andere puzzels. Vandaag hebben we een ander soort raadsel voor jullie.

Deze puzzel, die we eerder zagen op Bright Side, is niet gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk.

Welke auto moet eerst bewegen?

Een goede puzzel kunnen oplossen, geeft een verlossend gevoel. En het is ook leuk om je vrienden uit te dagen, zeker tijdens een pandemie.

Op dit plaatje zien we een verkeersknoop op een kruispunt. Maar slechts één auto moet bewegen om de opstopping te ontwarren. De andere auto’s kunnen dan probleemloos hun weg vervolgen. Maar slechts weinig mensen hebben het van de eerste keer goed.

De vraag is dus of jij weet welke auto eerst moet bewegen?

Welke auto moet eerst bewegen?

Denk rustig na en maak het jezelf niet te moeilijk.

Heb je het goede antwoord gevonden? Zo ja, heb je het er voortreffelijk vanaf gebracht. Maar ben je wel helemaal zeker?

Wij moesten toch even nadenken voor we 100% zeker waren. Ben je klaar voor het goede antwoord?

Het antwoord is auto nummer 3 (door achteruit te rijden). Dan kunnen de andere auto’s hun weg vervolgen!

Doorgaan met lezen

gezondheid

Dokters amputeren arm van man na eten lievelingsgerechtje

Het is altijd leuk en spannend om voedsel uit andere werelddelen te proeven. Er zijn zoveel verschillende gerechten, kruiden en smaken, en van sommige wisten we zelfs geeneens dat ze bestonden. De laatste jaren is ook sushi ontzettend populair in onze contreien. Iedereen komt aan zijn trekken: er is Japanse omelet, rauwe groentjes en vis. Voor een 71-jarige Koreaan kostte een bordje sushi hem echter bijna het leven.

De man raakte door de maaltijd geïnfecteerd met een nare bacterie. De complicaties waren zo ernstig dat zijn hand en een deel van zijn arm geamputeerd moesten worden. Zijn geval kwam aan bod in het New England Journal of Medicine.

Bordje sushi.

Slecht bereide sushi

De arme man had sushi gegeten die niet goed klaargemaakt was. Kort nadat hij ervan gegeten had, kreeg de Koreaan wonden en blaren op zijn arm en hand.

Twaalf uur later was zijn linkerhand zo zwaar opgezwollen, dat het vloeistof begon te lekken. Hij kreeg ondraaglijke pijn. De man leed al aan hypertensie en diabetes type 2. Volgens CNN kreeg hij ook behandelingen voor nieraandoeningen.

De 71-jarige werd naar het ziekenhuis gebracht en de dokters beseften onmiddellijk dat er iets serieus aan de hand was. Ze onderzochten hem meteen en ze zagen dat een grote holte in zijn linkerhand gevuld was met bloed.

New England Journal of Medicine – de opgezwollen hand van de Koreaan.

Bacteriële infectie

Tijdens het onderzoek verklaarde de man dat hij sushi had gegeten. Daarna ontdekten de dokters dat hij een lelijke bacteriële infectie had opgelopen. De man was besmet met Vibrio vulnificus. Dit is een bacterie die het hele lichaam kan infecteren na het eten van rauwe vis of schaaldieren. Het kan zich ook manifesteren wanneer een open wond met geïnfecteerd water in aanraking komt.

De dokters deden er alles aan om de zwellingen te verminderen en zoveel mogelijk aangetast weefsel weg te nemen. Dat mocht helaas niet baten. Uiteindelijk hadden de dokters geen andere keuze dan zijn linker onderarm te amputeren.

De auteurs van het onderzoek gaven nog mee dat hij na de operatie goed herstelde en naar huis mocht.

Uiteraard moeten we niet stoppen met eten van sushi. Het is vooral belangrijk dat het goed en in hygiënische omstandigheden wordt klaargemaakt. Dat is bij ons doorgaans geen probleem, maar in andere werelddelen ligt dat soms anders.

Doorgaan met lezen

Trending